April 21, 2011

Passive


Assalamualaikum..

Today, i would like to admit that, i'm too passive when there is a group discussion. I just hate being like this. Bayangkan, bila ade discussion, aku join discussion tu, tapi, tak bercakap pun macam orang lain. diam je. Dengar je, tapi tak respond. patut lah aku ni slow je..tak pandai macam orang lain.sedih. 

Orang kate, kalau kita bincang, kite sebut balik, then kita akan jadi lebih ingat and paham. aku pulak, absorb je. that's why diorang boleh jawab and elaborate panjang-panjang time dalam exam. patut lah aku tak dapat nak explain panjang-panjang dalam exam.. benci nye dengan diri sendiri. :(  

April 20, 2011

Bertudung or Berfesyen?

Taken from http://www.iluvislam.com/tazkirah/nasihat/857-bertudung-atau-berfesyen.html


Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan mahram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki.

Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita, kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum. Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak.

Wanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahan dunia. Menyentuh berkenaan pakaian wanita, Alhamdulillah sekarang telah ramai wanita yang menjaga auratnya, sekurang-kurangnya dengan memakai tudung.

Dapat kita saksikan di sana sini wanita mula memakai tudung. Pemakaian tudung penutup aurat sudah melanda dari peringkat bawahan hingga kepada peringkat atasan. Samada dari golongan pelajar-pelajar sekolah hinggalah kepada pekerja-pekerja pejabat-pejabat.

Walaupun pelbagai gaya tudung diperaga dan dipakai, namun pemakaiannya masih tidak lengkap dan sempurna. Masih lagi menampakkan batang leher, dada dan sebagainya. Juga ada yang memakai tudung, tetapi pada masa yang sama memakai kain belah bawah atau berseluar ketat dan sebagainya. Pelbagai warna dan pelbagai fesyen tudung turut direka untuk wanita-wanita Islam kini. Ada rekaan tudung yang dipakai dengan songkok di dalamnya, dihias pula dengan kerongsang (broach) yang menarik. Malah labuci warna-warni dijahit pula di atasnya. Dan berbagai-bagai gaya lagi yang dipaparkan dalam majalah dan surat khabar fesyen untuk tudung.

Rekaan itu kesemuanya bukan bertujuan untuk mengelakkan fitnah, sebaliknya menambahkan fitnah ke atas wanita. Walhal sepatutnya pakaian bagi seorang wanita mukmin itu adalah bukan sahaja menutup auratnya, malah sekaligus menutup maruahnya sebagai seorang wanita. Iaitu pakaian dan tudung yang tidak menampakkan bentuk tubuh badan wanita, dan tidak berhias-hias yang mana akan menjadikan daya tarikan kepada lelaki bukan mahramnya. Sekaligus pakaian boleh melindungi wanita dari menjadi bahan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab.

Bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias, maka terjadilah pakaian wanita Islam sekarang walaupun bertudung, tetapi semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri. Sombong makin bertambah, lalu jalan mendabik dada. Terasa tudung kitalah yang paling cantik, up-to-date, sophisticated, bergaya, ada kelas dan sebagainya. Bertudung, tapi masih ingin bergaya.

Kesimpulannya, tudung yang kita pakai tidak membuahkan rasa kehambaan. Kita tidak merasakan diri ini hina, banyak berdosa dengan Tuhan mahupun dengan manusia. Kita tidak terasa bahawa menegakkan syariat dengan bertudung ini hanya satu amalan yang kecil yang mampu kita laksanakan.
Kenapa hati mesti berbunga dan berbangga bila boleh memakai tudung?
  • Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak bersembahyang. 
  • Ada orang yang bertudung tapi masih lagi berkepit dan keluar dengan teman lelaki. 
  • Ada orang bertudung yang masih terlibat dengan pergaulan bebas. 
  • Ada orang bertudung yang masih menyentuh tangan-tangan lelaki yang bukan mahramnya. 
Dan bermacam-macam lagi maksiat yang dibuat oleh orang-orang bertudung termasuk kes-kes besar seperti zina, khalwat dan sebagainya. Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang yang sebegini. Orang Islam lain yang ingin ikut jejak orang-orang bertudung pun tersekat melihat sikap orang-orang yang mencemari hukum Islam. Mereka rasakan bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengan tidak bertudung. Lebih baik tidak bertudung. Mereka rasa lebih bebas lagi. Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga kemuliaan.

  

April 14, 2011

Bite off more than one can chew


I'm quite angry kt someone which is one of my big family members. do not too selfish boleh tak? I've many things in mind. jangan nak messed me up lah. I dah cakap tak boleh, tak boleh la. esok malam ade kelas, pagi sabtu ade MUET.. macam mane I nak pegi rumah auntie I, kalau kelas malam tu habis lambat, then sape nak hantar ke rumah auntie tu?sape?tolong la paham..jangan nak buat orang lain susah sebab penting kan hal sendiri.  lagipun, I mane tau tempat yang die nak suruh I tunjuk tu, kang,sesat kang, dah ambil masa, pastu tak sempat pulak nak amek MUET..adduuuhhhh..

Jangan la nak pakse-pakse, serabut la. kalau kat rumah auntie tu, confirm I tak boleh focus. Better I dengan kawan-kawan I kat rumah ni, sebab diorang pun nak ambil MUET jugak..So, same-same paham..and tak menambah serabut kat kepala otak ni.. Care die cakap tadi, bukan main pakse lagi, n langsung tak consider orang lain..amboi-amboi-amboi..ingat I ni apa?

jangan la nak suruh I bite off more than I can chew..=_="  gila la macam ni..



April 13, 2011

12 April 2011..

I- City yg lengang

Yesterday...
Anis Syakir was here.! in Shah Alam..dtg cni after exam..pkul bpe ea cyg?umm..pkul 10 lbh..n smpai kul 12 lbh..sbb pegi potong rmbut dlu..I was in Fac. ade kelas..tapi time tu tengah makan..until pukul 2 I free.tapi anis tak sampai lagi..

Then, dapat msg, Anis dah sampai..carik jalan sampai jumpa sec 7 ni! CONGRATULATIONS..akhirnya.. jumpa jgk :) then, dia cari Restaurant Barra ni..I suruh dia naik rumah, dia pun naik je..actually I tak de kt rumah pun..die tunggu kat tangga..duk citu sorang-sorang..huhu..kesian sangat..and then, die pergi Masjid Negeri Shah Alam..tido kejap, solat and waiting her gf back from class..lame kot die tunggu.. dari pukul 12 noon until 6 pm..lame tak? I'm so sorry Anis Syakir..Actually he's having gastrik, and die tak makan dari pagi..:( 

What was his purpose coming here yesterday? humm..sebab, kitorang tak okay semalam..and pagi tu pulak, die ade exam..and, die rase tension sangat..that's why die datang,..nak mintak penampar from me..tapi I x bagi pun..(hihihihi) 

Humm,after waiting for me about 6 hours, I pun dapat lah jumpa die..Location: Restaurant Barra.. muka die nampak penat sangat..sedih tengok muka die tunggu semalam..dekat kelas pun I tak dapat focus tau buat test..ade 3 test pulak tu..aiyoo..petang tu, kitorang minum je..pukul 7 tu I naik jap, and Anis tukar baju kat surau..heee.. 

Pukul 8 tu, anis jemput kat depan pintu, pegi makan, and date! :) kitorang pegi mane ea? humm..kami pergi I-City je..hujan pulak tibe-tibe..balik, pegi amek payung dulu, n kitorang jalan kaki same-same..sweet tak?heeheehee..:) 

Okay, kami makan dekat Nur Qaseh semalam..after makan, kitorang pun jalan kaki pegi ke I-City.. humm..kosong je, tak crowded macam awal-awal die bukak dulu, lagipun, kitorang pegi ari selasa,,bkn weekend, maybe sebab tu tak ramai kot..

Da sampai I-city tu, kitorang jalan2 cri tempat duduk..sebab nak makan coklat cadbury yang i dapat petang tadi..kitorang borak-borak je..tibe-tibe, ade sorang ni hantar msg kt anis..I dah tak selesa dah, tak suka la..tak suka, tak suka tau..sorry la sebab memang berubah mood I time tu..jumpa da la jarang, ada pulak yang sibuk..:(


pastu, jalan balik, and, duduk kat tangge depan rumah I..sambung lagi sembang..wat romantik pulak duk kat tepi tangge ni kan..dah abs borak tu.die pun balik..(perpisahan sementara yang sgt.....................)   



April 11, 2011

MUET today.

Speaking test for MUET tadi..done! lega..
Tak de la okay sangat..but then, I've tried..The best thing was, my point was highlighted..:) and, I started  the group discussion and conclude the discussion..tak rasa tamak pun coz diorang pun tak kisah je..semua pun tak nak start, then, i start lah..lagipun i candidate A..:) diorang pun macam mengharap Candidate A yang start..but, i like Candidate C..:) hebat! saingan yang cukup bagus..

Ptg ni ada makan-makan kat OU.. dengan classmates..hope, everything gonna be okay..

Tomorrow i will gonna through a tough day..because ade 2 test..and I'm not prepared. bagus kan?so, jom lah study...