July 25, 2011

Baba :(

Assalamualaikum..

Nak story sikit pasal baba..baba saya sekarang tak sihat.. :( da lama da dia tak sihat..baba jarang sakit.. Selalunya sakit biasa-biasa je..tapi, hari tu, lepas baba pegi laut, kaki dia kena something, tak tau la apa benda tu..Tapi, orang kate, ada la something yang baba da buat silap..humm,,biasa la,,orang-orang tua yang cakap.. da dekat 2-3 bulan da..Ari tu, baba cuti lama. Tak dapat pegi keje..Mula-mula sekali, kaki baba macam kena gatal-gatal je. Lepas tu, doktor salah bagi ubat,dia bagi ubat kayap. benda tu merebak sampai 1 badan kena. Sensara tengok.. Sampai belubang kaki baba.. belubang tau..humm..sakit..Setiap hari baba cuci luka sendiri, makan ubat, semua sendiri..Baba tu disiplin sikit..Tak harap kat orang lain untuk cuci luka dia. Tapi, kitorang tolong jugak. Lama jugak nak elok, ambek masa. Semua yang ubat kampong cakap terkena something kat laut. Tapi tak reti nak explain camne. Lagi  sedih bila benda tu berbisa. Berdenyut-denyut. 

Sekarang pulak, dekat betis kanan tu, merah je..macam bengkak, ada pulak bisul.,lepas tu, bisul tu pecah pulak,menanah-nanah..Petang tadi, baba pegi buat bekam lintah, dekat seremban..harap-harap,okay la..
Da macam-macam cara da baba berubat, ubat kampong, ubat China, ubat hospital..macam-macam. bawak kereta sendiri, tapi, ada la kawan yang teman, kadang-kadang ummi yang teman..

Ni semua ujian dari Allah..Tak pelah. Semua benda ada penawarnya. Aku cuma mampu berdoa.


July 22, 2011

Sibu Island ^_^


Having a great day with them.. Sibu Island was awesome ! Tapi..En mentor ku tidak ada..:(

But still have a great day with them..

Saturday morning : betolak dari Taman Perling, JB (from rumah k.nisa)
                             9.30 am: Sampai kat jeti, betolak ke Sibu Island menaiki boat yg adventure !
                             10.00 am: Sampai kt jeti. Twin Beach Sibu Island
                             11.00 dan ke atas, terisi dengan aktiviti yang menyeronokkan..
                             antaranya : Kayak, mandi laut (trjun dr jeti), banana boat and cycling !



Sunday: Pagi-pagi saya telah dikejutkan oleh en. Shafie Razak.."bgn2, da subuh..jap lg boleh g jalan2 tepi pantai" (6.30am)

After jalan-jalan, kami bersedia untuk pergi snorkling..ni lah yg paling best. Kami pergi snorkling kt Pulau Bontot Mariam..haha..name pulau tu funny kan?tapi best..!





Haa..seronok kan? heheee..Lepas bersnorkling,,kami pun bersiap2 untuk balik..sekejap pun tak pe,tapi seronok. ! Before tuu, aku and Mc Yah bergambar kat tempat yang cantik tu..







Daannn...berakhirlah percutian dengan PNFL staff..kami pun pulang...




Okayy..THE END...






Practical

Assalamualaikum..

Dah lama tak update blog ni...heheheee..busy la konon..
Alhamdulillah practical pon dah habis..Seronok dapat kumpul pengalaman kat tempat orang..jauh I merantau..hihihi..
Thanks to all PNFL staff. Especially En. Mohd Norasyraf..mentor terbaik ! org yg plg byk bg kerja and I kira kerja under dia la..Yang lain pon terima kasih jugak sebab banyak bagi tunjuk ajar.. Jasa mu tidak dpt ku balas..

Thanks guys ! i'm very glad to know you !