July 25, 2011

Baba :(

Assalamualaikum..

Nak story sikit pasal baba..baba saya sekarang tak sihat.. :( da lama da dia tak sihat..baba jarang sakit.. Selalunya sakit biasa-biasa je..tapi, hari tu, lepas baba pegi laut, kaki dia kena something, tak tau la apa benda tu..Tapi, orang kate, ada la something yang baba da buat silap..humm,,biasa la,,orang-orang tua yang cakap.. da dekat 2-3 bulan da..Ari tu, baba cuti lama. Tak dapat pegi keje..Mula-mula sekali, kaki baba macam kena gatal-gatal je. Lepas tu, doktor salah bagi ubat,dia bagi ubat kayap. benda tu merebak sampai 1 badan kena. Sensara tengok.. Sampai belubang kaki baba.. belubang tau..humm..sakit..Setiap hari baba cuci luka sendiri, makan ubat, semua sendiri..Baba tu disiplin sikit..Tak harap kat orang lain untuk cuci luka dia. Tapi, kitorang tolong jugak. Lama jugak nak elok, ambek masa. Semua yang ubat kampong cakap terkena something kat laut. Tapi tak reti nak explain camne. Lagi  sedih bila benda tu berbisa. Berdenyut-denyut. 

Sekarang pulak, dekat betis kanan tu, merah je..macam bengkak, ada pulak bisul.,lepas tu, bisul tu pecah pulak,menanah-nanah..Petang tadi, baba pegi buat bekam lintah, dekat seremban..harap-harap,okay la..
Da macam-macam cara da baba berubat, ubat kampong, ubat China, ubat hospital..macam-macam. bawak kereta sendiri, tapi, ada la kawan yang teman, kadang-kadang ummi yang teman..

Ni semua ujian dari Allah..Tak pelah. Semua benda ada penawarnya. Aku cuma mampu berdoa.


No comments: