October 5, 2017

Majlis Bertandang

Bertandang.

Assalamualaikum..

Dah tahun 2017 baru nak post pasal bertandang. Dah basi dah uuiii. Tapi sebab nak melengkapkan post dari persiapan kahwin, sampai bertandang, so kene la completekan jugak.

Bertandang ni takda persiapan sangat pon, hias diri gitu je lah. Dari rumah pengantin perempuan ke rumah pengantin lelaki. Dekat je pon, 7 minit naik kereta sampai dah. So tema kt rumah pengantin laki warna royal blue + pink. Butik yang sama dengan majlis resepsi which is Lafira bridal kt PD ni je.

So dekat bawah ni gamba2 masa majlis bertandang.


Eh tido pulak dia! :D


Makan time! :)

With baba!

With ummi!

Potong Cake.

With Mak n Ayah! :)

.................End.....................

October 2, 2017

Atiff Zubayr.

Assalamualaikum..

Terasa nak sambung post sebelum ni. Post kali ni khas untuk anak tersayang. Atiff. 

Atiff seorang bayi yang mempunyai kelainan fizikal iaitu bilateral cleft lip and complete cleft palate (sumbing bibir & lelangit)  juga mempunyai masalah jantung complex cyanotic congenital heart disease with heart failure (double outlet right ventricle, pulmonary atresia and PDA (jantung berlubang) (3.9mm) besaaar.

Atiff Zubayr

Atiff juga ada masalah lain iaitu  ctev right foot, rocker bottom feet, low sets ears (tapi skrg tak dah. elok je telinga, ari tu setting lari kot. heheh 😅 hypospadia & bifid scrotum.

Semua ni disebabkan masalah genetik which chromosomal study shows:- 46 XY with addition on chromosome 22p10. Atiff inherited this genetik problem from ME. My late brother Abu Bakar pun ada masalah CP and trisomy 10q.

Atiff (1 year old.)

Tu sedikit sebanyak summary of my special babyyy. My yayang Atiff Zubayr yang sekarang 1 tahun 2bulan++ tapi berat badan 4kg++ je. But its okay, slowly ye sayang. Makan pun dah start, it takes time sebab baby yang ada masalah jantung memang berat susah nak naik. (sedapkan hati sendiri) Tapi tu semua memang ayt doc and dietitian la. Ummi tak memandai sendiri. 😅

So,  my next pregnancy pun ada 50% untuk dapat baby syurga mcm atiff n my late brother jugak. Tapi, semuanya tu ditentukan oleh Allah SWT. Semoga semuanya baik-baik sahaja. 

Firman Allah لا يكلف الله نفساً إلا وسعها , bahwa Allah tidak membebani seseorang diluar kemampuannya (Al-Baqarah: 286) 

.....END..... 

October 1, 2017

Rezeki.

Assalamualaikum...

its been 2 years since my last post. lama sangat x menulis. So post kali ni is about kehidupan sekarang.

Alhamdulillah sekarang dah tahun 2017. Tapi kisah yang nk diceritakan ni kisah tahun 2014,2015, 2016 & 2017.

2014.

Tahun bertunang, berkahwin, honeymoon,  dan tahun paling best, tahun dapat rezeki mengandung. Tapi, rezeki mengandung tak lama. kahwin bulan 8, pregnant bulan 9, tapi bila buat checkup (scan)  bulan 11, dapat tahu no fetal heart seen. so jantung baby dh stop. no bleeding, no cramps and all. takde tanda apa2 pn. bila pergi hospital, doc memang nk tunggu keluar sendiri, tapi smpai 2 minggu, tak keluar jgk, so terpaksa lah cuci (ERPOC) pd bulan disember. Begitulah kisah hidup tahun 2014. All in 1 year. Alhamdulillah. 

2015.

Disebabkan kene cuci,  jadi kene ambil jarak yang agk lama untuk pregnant balik.  And, after 8 months, dpt berita gembira lg, pregnant kali ke 2. Tapi, lepas beberapa hari dapat tau diri ni pregnant, gugur kali ke 2. Masa ni baru pregnant 7 weeks. Sakit perut dari malam(rabu), sampai ke petang esok tu (Khamis) and ptg khamis tu keluar sendiri. 

Lepas dh gugur kali ke 2 ni,  i decided to berhenti kerja kt senawang sebab tak boleh dah travel jauh2, mungkin rahim tak kuat. 

Masa ni dah start kerja dekat PD. Masa kerja kt PD ni, lepas 3 bulan gugur,dapat berita pregnant kali ke 3 (bulan 11). Alhamdulillah, bersyukur sangat. Atas nasihat doc, cuti kerja tanpa gaji so that baby kuat dlu, baru start kerja balik. Terpaksa la cuti tanpa gaji untuk 2 bulan,  sambil layan morning sickness. Bulan 2 2016 baru start kerja balik. 

2016.

Sepanjang pregnant ke 3 ni memg x buat kerja berat, kerja pun duduk kt ofis je. Takde pergi site semua. Tapi dalam pregnant ni pn,  banyak kali masuk wad, sbb baby tak gerak sangat. and ada masalah air ketuban byk (polyhydramnios)
. 3 kali jugak la masuk wad sebab baby x gerak. Dalam masa yang sama doc detect (sebab tak tau) ada contraction 3 in 10. masa tu baru 30 weeks. So kene la cucuk dexa (matangkan paru2 baby) and untuk otak bayi. Alhamdulillah baby x keluar awal. 

Tapi masa 35 weeks++ masuk lg wad sbb baby kurang gerak, air ketuban banyak and doc detect baby iugr (baby kecik) so kene stay sampai 37 minggu and paksa bersalin. Tapi,  genap 36 minggu dah bersalin. Bersalin pun sebab fetal distress. ctg tak cantik pagi tu, so kene emergency czer. Alhamdulillah. Walaupun baby teros ke nicu sebab nadi tak cantik, keluar pun tak nangis and biru2.

Alhamdulillah, lahir lah seorang bayi lelaki yang sangat istimewa pada. 21.7.2016. Atiff Zubayr bin Anis Syakir. 😊

Pengalaman mengandung, dan bersalin setiap orang berbeza, Tapi ia tetap menjadikan kita sebagai seorang ibu. Alhamdulillah untuk rezeki yang diberikan oleh Allah SWT. 

2017

Alhamdulillah, sekarang Atiff dah 1 tahun 2 bulan++. Walaupun lahir late premature (36weeks) bersyukur dikurniakan seorang anak. 

.......END....... 

March 31, 2015

Medan

Assalamualaikum...

Kali ni nak bercerita pasal trip to Medan. Diselitkan dengan tips-tips menarik, InshaAllah.. Baru je balik dari Medan Ahad lepas. Kira short vacay jugaklah. 'Trip ke Medan 4 hari 3 malam'

Pagi yang Indah.

Iternarary nya begini...

26/3/2015, Khamis

4.30 am :- Bertolak dari PD ke KLIA 2. (40 minit)
5.20 am :- Check in. (Air Asia)
6.30 am :- Solat Subuh
7.40 am :- Bertolak ke Medan (waktu Malaysia)

Perjalanan mengambil masa 45 minit. Sampai di Kualanamu Airport pukul 7.40 waktu Indonesia. (Waktu di Indonesia lambat sejam)

8.00 am :- Breakfast di Ayam Penyet Cindelaras

Disebabkan tak boleh check in hotel lagi, kami teros ke destinasi pertama.

10.00 am :- Pasar Ikan. (survey kain-kain murah)
12.00 pm :- Check in di Hotel Antares. *Dapat katil asing. sbb katil queen dh habis.*
12.30 pm :- Makan tengah hari di sebelah Hotel Antares, Nasrul Sibolga. Menyediakan makanan padang. Bermacam-macam jenis lauk dihidangkan. *Sila makan lauk yang ingin dimakan sahaja. Jangan dicolek semua lauk, pembayaran dikenakan ke atas lauk yang sudah diusik/dicolek*
1.30 pm :- Rehat sebentar di hotel. Solat dan tidur. (ZZZzzZZZZzzZZ)
4.00 pm :- Pergi ke Medan Mall. Saya dan suami mengambil beca di hadapan hotel dengan harga Rp20,000 (± RM 6.00). Husband shopping sport shoes buy 1 free 1 dengan harga Rp 299,500 (± RM 90.00, 2 pasang kasut)
7.00 pm :- Makan malam dekat KFC (dalam Medan Mall)

Bilik kami.
Bilik Umi & Baba
Antara Lauk Padang di Nasrul Sibolga
Antara Lauk Padang di Nasrul Sibolga
 ...............................................................................................................................................................

27/3/2015, Jumaat

7.00 am :- Breakfast at hotel (included in the package)
8.30 am :- Istana Maimun. Tempat melaram jadi Raja/Pengantin. (sewa baju sepasang Rp 20,000 termasuk gambar)
10.00 am :- Pasar Ikan (Beli kain pasang, buat baju kurung)
12.00 pm :- Restoran Simpang Tiga, makan sampai kenyang.
12.45 pm :- Pulang ke Hotel (Solat)
1.30 pm :-  Sun Plaza. Dekat sini ada Sogo, dan tgh buat SALE. Survey dulu. :p
4.00 pm :- Medan Fair. *jalan-jalan cuci mata.*
6.00 pm :- Balik Hotel
8.00 pm :- Dinner di hotel

Breakfast time!
Istana Maimun
My King & My Queen (Baba & Umi)
Baba dan rakan-rakan. (Pertabalan raja-raja)
Makan di restoran Simpang Tiga
Makanan Padang


Dinner at hotel
Dinner at hotel
.....................................................................................................................................................................

28/3/2015, Sabtu

6.30 am :- Breakfast at hotel (included in the package)
7.30 am :- Bertolak ke Berastagi. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam.
9.30 am :- Sampai di berastagi. Makan jagung - jalan-jalan beli seluar - Naik kuda - jalan- jalan tgk baju 
12.00 pm :- Ke Bukit Gundaling.  Tengok pemandangan yang indah. *Sejuk & nyaman* - jalan-jalan tgk baju
1.30 pm :- Makan tengah hari di Warung Wajit & Pecal, Berastagi
4.30 pm :- Berhenti di Ucok Duiran, (solat di sebelah gerai Ucok Durian) untuk makan durian. Sebiji Rp40,000 (± RM15.00) *Saya x makan durian*
5.15 pm :- Sun Plaza. Survey barang kali ke 2
7.00 pm :- Pulang ke hotel.
8.30 pm :- Membeli belah di Yuki. Shopping complex yg berhampiran dengan hotel Antares. Antara tempat murah untuk beli kasut. (dapat 2 pasang kasut, untuk saya & khai, selain membeli baju tshirt)
10.00 pm :- Pulang ke hotel. Tidur. (ZZzzZZZzzZZz)

Sejuk!
Pemandangan dari Bukit Gundaling. (Berastagi)
Boleh la tengok2, belanja2 di sini.
Sempat jugak naik kuda dekat berastagi ni. Rp 30,000 1 kereta kuda, 3 orang naik.
Warung Wajit & Pecal
Makan di Wajit & Pecal
..................................................................................................................................................................

29/3/2015, Ahad

7.00 am :- Breakfast at hotel (included in the package)
8.30 am :- Kemas-kemas barang
9.30 am :- Ke Zulaikha Bika Ambon. Beli kek-kek, ole2 untuk saudara-mara. Antara tempat wajib.
10.30 am :- Pasar Ikan. Masa ni lah masa terbaik untuk beli brg2 selepas survey berhari2. Siap beli kain batik & kain pelekat guna duit Malaysia lagi. Masa ni jugak lah beli tshirt medan. Tawar habis-habisan sampai dapat 9 helai baju Rp 230,000 (± RM 65.00)
12.00 pm :- Balik ke hotel. Packing barang.
1.00 pm :- Check out
1.45 pm :- Makan tengah hari di Wongsolo.
2.45 pm :- Tempat terakhir sebelum pulang, ke Sun Plaza. Masa ni memg shopping habis-habisan. Sebab nak habiskan duit Rp.
5.00 pm :- Bertolak ke Kualanamu International Airport.
6.30 pm :- Checkin Air Asia
9.40 pm :- Berangkat ke KLIA 2.

Sampai di KLIA 2 pukul 11.30 pm waktu Malaysia.

Big boss melawat kedai. kahkahkah
Penampakan manusia sedang memilih baju (shooping di Sun Plaza)
Penampakan manusia sedang memilih baju (shooping di Sun Plaza)

Selesai makan di Wongsolo. Bersama Driver (paling kanan Pak Feri), (3 dari kanan, Azhar)

Antara Tips-Tips semasa berada di Medan.

1. Kalau makan makanan padang, banyak lauk yang akan dihidangkan, ambil lauk yang ingin di makan sahaja. Kalau tak nak makan, sudu pun tak perlu letak pada lauk yang terhidang. 

2. Kalau berada di Pasar Ikan, confirm ramai yang ikut kita suruh derma & beli barang diorang. Makanya, kalau nak untung, pilih salah sorang drpd peniaga yg mengekori kita tu, suruh dia tunjuk kedai yang jual kain sulam/telekong (dll) yang murah2 dkt dlm Pasar Ikan tu, diorang boleh bawak. Lepas tu, beli keychain or brg2 pada diorang sebagai membalas budi. Confirm dapat murah jgk.

3. Kalau berada di Pasar Ikan, tawar harga paling murah. Ni benda standard yang makcik2, akak2 buat kan. Kalau ade yang tak tuka duit Rp tu, tanya boleh guna duit Malaysia tak. Ade certain kedai boleh guna. Jangan malu untuk tawar menawar.

4. Kalau ada sewa kereta ikut hari, gunakan mereka sebaik mungkin. Kalau diorang mengelat nak bawak jalan-jalan, kurangkan harga sewa kereta sehari. Driver kitorang yang Azhar tu sangat bagus. Peramah, rajin. Malam2 pun bawak kitorang jalan. Anggaran untuk 4 hari (seorang) Rp300,000 (±RM90.00)

5. Dekat Medan ni kebanyakkan tempat ada wifi. Lagi2 dekat restoran. Rajin2 tanya password dkt orang kedai. Free je. (bagi pengguna pre-paid yang nak jimat, tak perlu beli no indonesia)
The End.

Bercuti Ke Pulau Perhentian

Assalamualaikum..


Dah lama tertangguh nak buat post pasal holiday ni. So, nak cerita pasal "Percutian Di Pulau Perhentian selama 4 Hari 3 Malam". 


Sebenarnya cuti dekat Pulau Perhentian ni cuti honeymoon. hewhewhew. Standard lah zaman sekarang ni lepas kahwin ambil cuti lama, teros pegi honeymoon. Sama lah macam kitorang. Semua plan before kahwin. Tp pegi bercuti lepas kahwin yeee.. 

Kitorang amek package budget. Bukan yang honeymoon, bukan fullboard. Sebab honeymoon mahal sgt. hahaha. fullboard die penoh dengan aktiviti. Kene ikut berkumpulan. Kitorang nak ada privasi sendiri. Aktiviti bebas. Kitorang ambil package daripada Perhentian Kecil Services. Deal dengan Puan Dyana. Daripada parking dekat jeti kuala besut, sampailah package dekat pulau. Semua ada. Kalau yang nk plan bercuti dengan kawan-kawan, saudara mara semua boleh lah pergi dekat page ni :- Perhentian Kecil Services

 Itinerary nya begini....

11/8/2014 , Isnin

6.30 am  :- Drive daripada PD ke Terengganu. fuhh. Jauh betol.
3.00 pm :- Sampai Jeti Kuala Besut. *jalan-jalan beli topi, selipar*
4.00 pm :- Naik Boat.
4.30 pm :- Sampai ke Pulau Perhentian Kecil. Check in Sharila Island Resort
5.00 pm :- Minum petangdi Sharila.
5.30 pm :- Jalan-jalan tepi pantai (Aktiviti Bebas)




Sharila Island Resort. Selesa :)

Ada ruang tamu yg comel. TV ada astro & 24 hours elektrik!
 ......................................................................................................................................................................

12/8/2014, Selasa

9.30 am :- Breakfast (Included in the package)
10.30 am :- Berkumpul dekat tepi pantai untuk pergi Snorkeling (5 point) Semua cantik-cantik air dia
1.00 pm :- Makan tengah hari dekat Fisherman Village (Lawa gila air dia)
2.00 pm :- Sambung snorkeling
5.00 pm :- Balik resort
6.30 pm :- Menikmati Sunset di sharila resort (Aktiviti bebas)
8.00 pm :- Dinner (BBQ dekat sharila resort :- not included in package tapi nak rasa RM25/ person) 

Breakfast!
one of the snorkeling point
Romantic Beach

Lunch at Fisherman Village

Crystal Clear
Sunset

 ......................................................................................................................................................................

13/8/2014, Rabu 

Untuk pakej kami, hari ketiga adalah bebas. Ikut suka nak pegi mana.
9.30 am :- Breakfast (Included in the package)
10.30 am :- Pergi Turtle Beach, Jalan-jalan, Naik kayak (RM20/hour). Mandi laut. 
1.00 pm :- Ambil teksi & balik hotel. 
1.30 pm:- Lunch dekat depan Ombak Resort (Sebelah Sharila) 
5.30 pm :- Mandi laut & Snorkeling at sharila resort (Sewa goggle) Misi mencari nemo. 

Jalan-jalan at Turtle Beach

crystal clear. Turtle beach. *Mandi-manda di sebalik batu besar*
Snorkeling at Sharila
......................................................................................................................................................................

14/8/2014, Khamis

9.30 am :- Breakfast (Included in the package)
10.00 am :- Kemas baju nak check out dah  
12.00 pm :- Sampai jeti kuala besut. Shopping ole-ole untuk saudara mara. *borong tshirt & magnet fridge*
Sharila Island Resort
This is a no filter picture. Cantik Ciptaan Allah ni. :')


Begitulah ceritanya. Seronok, Subhanallah, indah sangat ciptaan Allah SWT ni. Saya yang duduk tepi laut dkt PD ni pun cari laut jugak tau. Lepas ni plan ke tempat lain pulak. Dah kene ada Holiday Wishlist dh ni. :D
......................................................................................................................................................................
Tips-tips ke Pulau Perhentian

1. Sentiasa ada EXTRA CASH. Kalau dekat hotel tu, nk ambil heater pon kene letak deposit RM50.

2. Kalau nak bawak fon masuk dalam air, beli siap2 casing (mcm dlm gmbar saya pakai topi dkt atas) tu sebelum ke pulau. Sebab dekat pulau mahal gila. RM100. *Dah terkena*. Member beli dkt KL RM20. (nangis)

3. Bawak bekalan makanan supaya tak lapar. Snorkeling 5 point menggunakan banyak tenaga..

4. Jangan malu-malu suruh pak cik/ brother yg bawak boat tu tolong ambilkan ambar. hihihi.. :)

The End.