March 31, 2015

Medan

Assalamualaikum...

Kali ni nak bercerita pasal trip to Medan. Diselitkan dengan tips-tips menarik, InshaAllah.. Baru je balik dari Medan Ahad lepas. Kira short vacay jugaklah. 'Trip ke Medan 4 hari 3 malam'

Pagi yang Indah.

Iternarary nya begini...

26/3/2015, Khamis

4.30 am :- Bertolak dari PD ke KLIA 2. (40 minit)
5.20 am :- Check in. (Air Asia)
6.30 am :- Solat Subuh
7.40 am :- Bertolak ke Medan (waktu Malaysia)

Perjalanan mengambil masa 45 minit. Sampai di Kualanamu Airport pukul 7.40 waktu Indonesia. (Waktu di Indonesia lambat sejam)

8.00 am :- Breakfast di Ayam Penyet Cindelaras

Disebabkan tak boleh check in hotel lagi, kami teros ke destinasi pertama.

10.00 am :- Pasar Ikan. (survey kain-kain murah)
12.00 pm :- Check in di Hotel Antares. *Dapat katil asing. sbb katil queen dh habis.*
12.30 pm :- Makan tengah hari di sebelah Hotel Antares, Nasrul Sibolga. Menyediakan makanan padang. Bermacam-macam jenis lauk dihidangkan. *Sila makan lauk yang ingin dimakan sahaja. Jangan dicolek semua lauk, pembayaran dikenakan ke atas lauk yang sudah diusik/dicolek*
1.30 pm :- Rehat sebentar di hotel. Solat dan tidur. (ZZZzzZZZZzzZZ)
4.00 pm :- Pergi ke Medan Mall. Saya dan suami mengambil beca di hadapan hotel dengan harga Rp20,000 (± RM 6.00). Husband shopping sport shoes buy 1 free 1 dengan harga Rp 299,500 (± RM 90.00, 2 pasang kasut)
7.00 pm :- Makan malam dekat KFC (dalam Medan Mall)

Bilik kami.
Bilik Umi & Baba
Antara Lauk Padang di Nasrul Sibolga
Antara Lauk Padang di Nasrul Sibolga
 ...............................................................................................................................................................

27/3/2015, Jumaat

7.00 am :- Breakfast at hotel (included in the package)
8.30 am :- Istana Maimun. Tempat melaram jadi Raja/Pengantin. (sewa baju sepasang Rp 20,000 termasuk gambar)
10.00 am :- Pasar Ikan (Beli kain pasang, buat baju kurung)
12.00 pm :- Restoran Simpang Tiga, makan sampai kenyang.
12.45 pm :- Pulang ke Hotel (Solat)
1.30 pm :-  Sun Plaza. Dekat sini ada Sogo, dan tgh buat SALE. Survey dulu. :p
4.00 pm :- Medan Fair. *jalan-jalan cuci mata.*
6.00 pm :- Balik Hotel
8.00 pm :- Dinner di hotel

Breakfast time!
Istana Maimun
My King & My Queen (Baba & Umi)
Baba dan rakan-rakan. (Pertabalan raja-raja)
Makan di restoran Simpang Tiga
Makanan Padang


Dinner at hotel
Dinner at hotel
.....................................................................................................................................................................

28/3/2015, Sabtu

6.30 am :- Breakfast at hotel (included in the package)
7.30 am :- Bertolak ke Berastagi. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam.
9.30 am :- Sampai di berastagi. Makan jagung - jalan-jalan beli seluar - Naik kuda - jalan- jalan tgk baju 
12.00 pm :- Ke Bukit Gundaling.  Tengok pemandangan yang indah. *Sejuk & nyaman* - jalan-jalan tgk baju
1.30 pm :- Makan tengah hari di Warung Wajit & Pecal, Berastagi
4.30 pm :- Berhenti di Ucok Duiran, (solat di sebelah gerai Ucok Durian) untuk makan durian. Sebiji Rp40,000 (± RM15.00) *Saya x makan durian*
5.15 pm :- Sun Plaza. Survey barang kali ke 2
7.00 pm :- Pulang ke hotel.
8.30 pm :- Membeli belah di Yuki. Shopping complex yg berhampiran dengan hotel Antares. Antara tempat murah untuk beli kasut. (dapat 2 pasang kasut, untuk saya & khai, selain membeli baju tshirt)
10.00 pm :- Pulang ke hotel. Tidur. (ZZzzZZZzzZZz)

Sejuk!
Pemandangan dari Bukit Gundaling. (Berastagi)
Boleh la tengok2, belanja2 di sini.
Sempat jugak naik kuda dekat berastagi ni. Rp 30,000 1 kereta kuda, 3 orang naik.
Warung Wajit & Pecal
Makan di Wajit & Pecal
..................................................................................................................................................................

29/3/2015, Ahad

7.00 am :- Breakfast at hotel (included in the package)
8.30 am :- Kemas-kemas barang
9.30 am :- Ke Zulaikha Bika Ambon. Beli kek-kek, ole2 untuk saudara-mara. Antara tempat wajib.
10.30 am :- Pasar Ikan. Masa ni lah masa terbaik untuk beli brg2 selepas survey berhari2. Siap beli kain batik & kain pelekat guna duit Malaysia lagi. Masa ni jugak lah beli tshirt medan. Tawar habis-habisan sampai dapat 9 helai baju Rp 230,000 (± RM 65.00)
12.00 pm :- Balik ke hotel. Packing barang.
1.00 pm :- Check out
1.45 pm :- Makan tengah hari di Wongsolo.
2.45 pm :- Tempat terakhir sebelum pulang, ke Sun Plaza. Masa ni memg shopping habis-habisan. Sebab nak habiskan duit Rp.
5.00 pm :- Bertolak ke Kualanamu International Airport.
6.30 pm :- Checkin Air Asia
9.40 pm :- Berangkat ke KLIA 2.

Sampai di KLIA 2 pukul 11.30 pm waktu Malaysia.

Big boss melawat kedai. kahkahkah
Penampakan manusia sedang memilih baju (shooping di Sun Plaza)
Penampakan manusia sedang memilih baju (shooping di Sun Plaza)

Selesai makan di Wongsolo. Bersama Driver (paling kanan Pak Feri), (3 dari kanan, Azhar)

Antara Tips-Tips semasa berada di Medan.

1. Kalau makan makanan padang, banyak lauk yang akan dihidangkan, ambil lauk yang ingin di makan sahaja. Kalau tak nak makan, sudu pun tak perlu letak pada lauk yang terhidang. 

2. Kalau berada di Pasar Ikan, confirm ramai yang ikut kita suruh derma & beli barang diorang. Makanya, kalau nak untung, pilih salah sorang drpd peniaga yg mengekori kita tu, suruh dia tunjuk kedai yang jual kain sulam/telekong (dll) yang murah2 dkt dlm Pasar Ikan tu, diorang boleh bawak. Lepas tu, beli keychain or brg2 pada diorang sebagai membalas budi. Confirm dapat murah jgk.

3. Kalau berada di Pasar Ikan, tawar harga paling murah. Ni benda standard yang makcik2, akak2 buat kan. Kalau ade yang tak tuka duit Rp tu, tanya boleh guna duit Malaysia tak. Ade certain kedai boleh guna. Jangan malu untuk tawar menawar.

4. Kalau ada sewa kereta ikut hari, gunakan mereka sebaik mungkin. Kalau diorang mengelat nak bawak jalan-jalan, kurangkan harga sewa kereta sehari. Driver kitorang yang Azhar tu sangat bagus. Peramah, rajin. Malam2 pun bawak kitorang jalan. Anggaran untuk 4 hari (seorang) Rp300,000 (±RM90.00)

5. Dekat Medan ni kebanyakkan tempat ada wifi. Lagi2 dekat restoran. Rajin2 tanya password dkt orang kedai. Free je. (bagi pengguna pre-paid yang nak jimat, tak perlu beli no indonesia)
The End.

Bercuti Ke Pulau Perhentian

Assalamualaikum..


Dah lama tertangguh nak buat post pasal holiday ni. So, nak cerita pasal "Percutian Di Pulau Perhentian selama 4 Hari 3 Malam". 


Sebenarnya cuti dekat Pulau Perhentian ni cuti honeymoon. hewhewhew. Standard lah zaman sekarang ni lepas kahwin ambil cuti lama, teros pegi honeymoon. Sama lah macam kitorang. Semua plan before kahwin. Tp pegi bercuti lepas kahwin yeee.. 

Kitorang amek package budget. Bukan yang honeymoon, bukan fullboard. Sebab honeymoon mahal sgt. hahaha. fullboard die penoh dengan aktiviti. Kene ikut berkumpulan. Kitorang nak ada privasi sendiri. Aktiviti bebas. Kitorang ambil package daripada Perhentian Kecil Services. Deal dengan Puan Dyana. Daripada parking dekat jeti kuala besut, sampailah package dekat pulau. Semua ada. Kalau yang nk plan bercuti dengan kawan-kawan, saudara mara semua boleh lah pergi dekat page ni :- Perhentian Kecil Services

 Itinerary nya begini....

11/8/2014 , Isnin

6.30 am  :- Drive daripada PD ke Terengganu. fuhh. Jauh betol.
3.00 pm :- Sampai Jeti Kuala Besut. *jalan-jalan beli topi, selipar*
4.00 pm :- Naik Boat.
4.30 pm :- Sampai ke Pulau Perhentian Kecil. Check in Sharila Island Resort
5.00 pm :- Minum petangdi Sharila.
5.30 pm :- Jalan-jalan tepi pantai (Aktiviti Bebas)




Sharila Island Resort. Selesa :)

Ada ruang tamu yg comel. TV ada astro & 24 hours elektrik!
 ......................................................................................................................................................................

12/8/2014, Selasa

9.30 am :- Breakfast (Included in the package)
10.30 am :- Berkumpul dekat tepi pantai untuk pergi Snorkeling (5 point) Semua cantik-cantik air dia
1.00 pm :- Makan tengah hari dekat Fisherman Village (Lawa gila air dia)
2.00 pm :- Sambung snorkeling
5.00 pm :- Balik resort
6.30 pm :- Menikmati Sunset di sharila resort (Aktiviti bebas)
8.00 pm :- Dinner (BBQ dekat sharila resort :- not included in package tapi nak rasa RM25/ person) 

Breakfast!
one of the snorkeling point
Romantic Beach

Lunch at Fisherman Village

Crystal Clear
Sunset

 ......................................................................................................................................................................

13/8/2014, Rabu 

Untuk pakej kami, hari ketiga adalah bebas. Ikut suka nak pegi mana.
9.30 am :- Breakfast (Included in the package)
10.30 am :- Pergi Turtle Beach, Jalan-jalan, Naik kayak (RM20/hour). Mandi laut. 
1.00 pm :- Ambil teksi & balik hotel. 
1.30 pm:- Lunch dekat depan Ombak Resort (Sebelah Sharila) 
5.30 pm :- Mandi laut & Snorkeling at sharila resort (Sewa goggle) Misi mencari nemo. 

Jalan-jalan at Turtle Beach

crystal clear. Turtle beach. *Mandi-manda di sebalik batu besar*
Snorkeling at Sharila
......................................................................................................................................................................

14/8/2014, Khamis

9.30 am :- Breakfast (Included in the package)
10.00 am :- Kemas baju nak check out dah  
12.00 pm :- Sampai jeti kuala besut. Shopping ole-ole untuk saudara mara. *borong tshirt & magnet fridge*
Sharila Island Resort
This is a no filter picture. Cantik Ciptaan Allah ni. :')


Begitulah ceritanya. Seronok, Subhanallah, indah sangat ciptaan Allah SWT ni. Saya yang duduk tepi laut dkt PD ni pun cari laut jugak tau. Lepas ni plan ke tempat lain pulak. Dah kene ada Holiday Wishlist dh ni. :D
......................................................................................................................................................................
Tips-tips ke Pulau Perhentian

1. Sentiasa ada EXTRA CASH. Kalau dekat hotel tu, nk ambil heater pon kene letak deposit RM50.

2. Kalau nak bawak fon masuk dalam air, beli siap2 casing (mcm dlm gmbar saya pakai topi dkt atas) tu sebelum ke pulau. Sebab dekat pulau mahal gila. RM100. *Dah terkena*. Member beli dkt KL RM20. (nangis)

3. Bawak bekalan makanan supaya tak lapar. Snorkeling 5 point menggunakan banyak tenaga..

4. Jangan malu-malu suruh pak cik/ brother yg bawak boat tu tolong ambilkan ambar. hihihi.. :)

The End.



March 24, 2015

Paratha Chicken and Cheese

Assalamualaikum...

Kali ni nak share cara buat Paratha Chicken and Cheese ala-ala Hot & Roll. Disebabkan suka sangat makan Hot & Roll, and susah nk cari bila teringin, lagi senang buat dekat rumah. Simple je, dan sangat yummy!

Bahan-bahan

Butter/Planta
Paratha (apa-apa jenama)
Bawang besar/ holland /merah (potong dadu)
Chicken Slice
Cheese Slice (square)
Mayonis
Sos (your favorite sos)

Cara-cara Penyediaan

1. Panaskan kuali dan letak sedikit butter (supaya paratha tidak melekat).
2. Goreng paratha dengan api sederhana
3. Sementara tu, goreng chicken slice sampai masak (guna butter), dan layurkan bawang dengan menggunakan butter (saya buat atas pan yang sama)
4. Potong cheese slice kepada 5-6 bahagian (panjang-panjang)
5. Letak bawang, chicken slice dan cheese di atas paratha (letak bahan di atas (1/2) sebelah bahagian paratha) 
6. Letak sos & mayonis
7. Lipat dua (macam poket doremon) dan terbalikkan paratha di atas api kecil supaya cheese cair 

p/s:- tak ada gambar. Lepas ni kalau buat akan ambil gambar step by step. :)

The End.





March 22, 2015

Wedding Compilation (UAUB)

Assalamualaikum..

(AWAS POST PANJANG BERJELA-JELA)

After 4 orang ahli Umah Atas Umah Bawah (UAUB) kahwin, barulah dapat post. So, kita buat compilation sekali lah. UAUB ada 12 orang sebenarnya. 4 Dah kahwin, tinggal lagi 8. Ramai lagi. Yang syoknya, bukan 1, 2 negeri je ahli UAUB ni, banyaakk.. Sarawak pon adaaa. Tp 4 orang yang dh kahwin ni, semua budak semenanjung. 3 yang Sarawak belum kahwin lg. Kita tungguuuu...

Okay, so nak start dengan Puan Amalia Hani kita, kecik molek je orangnye. Paling awal kahwin antara kitorang. Asalnya Pahang, kahwin pun dekat Pahang, dengan pasangannya Afiq Safwan. Ni ceritanya :-

Tanggal 13/6/2014. Semua ahli UAUB kecuali Amalia berkumpul dekat Sri Damansara, rumah sewa Aten, Lemon and Tasya. Sebab esk pagi2 sebelum subuh nak gerak ke Pahang. 

14/6/2014. Bangun pagi2, tunggu turn mandi (3 bilik, 2 toilet) lepas tu siap2. Berangkat dari Sri Damansara dalam pkul 5 pg camtu. Berhenti Solat Subuh dekat Petronas Genting Sempah. Sambung perjalanan dengan 3 bijik kereta (kereta Aten, kereta Syu and kereta Alia) 

Dalam pukul 9.00pg kitorang sampai. Lia nikah Sabtu pagi 14/6/2014 dalam pukul 9.30. So kitorang awal sikit je. Sempat breakfast dekat rumah Lia dulu. Lepas Lia siap, gerak ke masjid, Lia nikah kt masjid, dekat dgn rumah dia. Lepas settle nikah, ambil2 gambar, lepas tu check in dekat homestay, area blakang rumah lia (teres 2 tingkat). Seronok berkumpul dengan member2 rmh sewa time blaja. Rinduuu.

Dah selamat nikah!
Dalam pukul 11.00pg, kitorang gerak ke rumah Lia balik, bersedia untuk majlis resepsi. Sampai-sampai je kitorang serbu bilik pengantin dulu, nak amek gambar. :p

11 Orang! Izni tak sampai lg!
Lengkap! Gambar Family :D
Dah settle majlis dekat rumah, kitorang ikut Lia pegi Outdoor Photoshoot! yesss! Bende paling best sebenarnya. hahaha.. Lepas penat berposing, kitorang pun balik ke homestay. 

Bridesmaid :- Emerald Green theme
Malam tu keluar makan pulak. Dekat Pahang ni makanan sedap2. So kitorang pergi makan dekat kedai seafood (tak ingat nama kedai) Sedap jgk laaa..

15/6/2014 Keesokan harinya, kitorang bangun, siap kemas2 barang.. Singgah rumah Lia dulu. dapat pakej breakfast sekali..hehehe. Lepas breakfast, kitorang pun pulang.. Begitulah ceritanya..

p/s :- Yang paling best, semua 12 orang dapat berkumpul time Lia kahwin. :D

After Amalia Hani, turn aku pulak.. Tanggal 8/8/2014 tarikh pernikahan Zulaikha & Anis Syakir. Boleh refer post sebelum2 ni. :D  (Persiapan Majlis Pernikahan Part 3)

Seronok bila member datang. Hari nikah pun sanggup datang. Walaupun siang tu keje (Jumaat). Kali ni UAUB stay dekat Bayu Beach Resort. Makcik Lemon ade apartment kat situ. Tapi kali ni member Sarawak tak dapat join.. Yang lain Alhamdulillah datang. Syu dengan izni pun x dapat datang malam tu. Tapi majlis resepsi diorang datang..

Thank you for coming.! muahh cikedd! :D
9/8/2014 Bridesmaid berkumpul dekat Bayu Beach Resort, Port Dickson. Masa ni syu dengan izni dah smpai. Berkumpul sekali. Lia and husband duduk hotel lain. Dalam pkul 11.00 pg diorang dh smpai rmh.. Seronok tengok diorang pakai baju sama.. :D

Bridesmaid :- Kelabu purple theme. (Lia tak sampai lagi)
Lia dah sampai!  p/s: pose wajib!


Lepas habis majlis, 5 orang je dapat ikut photoshoot, yang lain kene balik awal.. Tasya, Alia, Lemon Aten & Tyra follow ke pantai..


Lepas habis photoshoot, kitorang pun bersurai.. Tasya, Aten, Lemon and Tyra teroskan percutian pendek sampai hari Ahad. Alia balik Rembau. :D Begitulah ceritanya.. Thank you so much UAUB! I love uols so much3!

After Zulaikha ni kahwin, turn Nur Syuhadah pulak. Hujung bulan 8. Tanggal 30/8/2014 Syu selamat diijabqobulkan dengan Ahmad Zhafran (classmate time diploma) Pengantin Merdeka. Tapi sayangnya x dapat tengok Syu kahwin malam tu. Pegi Majlis resepsi diorang je. Dekat Dewan dalam UKM, Bangi.

Kali ni ada 10 orang join tak termasuk syu. hehe. 2 member Sarawak tak dapat join. Niaz in da house!! Niaz stay dekat rmh sewa Tasya, Aten n Lemon.. So diorang pergi tengok Syu nikah.

31/8/2014 Aku dengan husband gerak dalam pkul 10 pg. Teros ke rumah Syu. Syu pun tengah siap lagi masa tu.. Sampai-sampai je amek2 gambar dulu.. Macam biase..

Lia & Izni tak sampai lg.
Lepas Syu siap kitorang pun gerak ke Dewan UKM. Macam biasa lah.. Kerja wajib bila jd bridesmaid, kitorang kene follow belakang pengantin.. Mengiringi pengantin ke dalam dewan..

Beratur2!
Sampai je dalam dewan, pengantin makan, kami pun makan..

Captured by Anis Syakir. Thank u!
Lepas semua dah habis makan, Izni and Amalia pun dah sampai.. kitorang pun mulalah penuhkan pelamin. hehehe.



Antara pose2 wajib kitorang.. :D

Kali ni aku tak ikut pergi photoshoot outdoor. Sebab kene balik awal.. ade makan-makan pulak dekat rumah.. Begitulah cerita kahwin Syu..


Masuk je tahun baru, dengar2 cerita ade 2 wedding. Alia and Izni.. Yang dh confirm Izni. Bulan 2 haritu..Alia belum confirm tarikh lagi.. takpe.. slow2.. Turn Izni pulak kahwin.. So kene la plan betol2, sebab nak jalan jauh. Ke Terengganu..

Kitorang gerak awal sehari. 19/2/2015 Khamis.. Aku dengan husband gerak dari PD pukul 4 pg. Sebab nak sampai dekat rumah Syu pukul 5pg. Kitorang naik kereta 4 orang. Aten. Tasya, Lemon and Alia naik kereta Aten. So, 2 kereta je.. Kitorang gerak asing2, tapi jumpa dekat RnR (tak ingt nama) Sampai Terengganu dalam pukul 2 ptg. Kitorang teros Check in dekat Dara Inn. Lepas Checkin kitorang makan!Dara Inn ni dekat jugak dengan pantai.. Selesa tapi banyak nyamuk. huhuhu.

Kedai depan Dara Inn
20/2/2015 Pagi-pagi dah bangun.. Siap2 nak gerak ke rumah Izni.. Izni nikah Jumaat pagi, bersanding ptg, lepas Jumaat. 

Selesai nikah!
Bergambar bersama pengantin adalah kemestian!
Lepas dah makan2, nak tunggu bersanding lama sangat, so kitorang balik Dara Inn dulu. Rehat kan diri, hihihi. Pukul 2.30 ptg baru gerak ke sana balik. Time ni husband Syu dengan aku x ikut. Diorang pegi makan celop tepung.! Ciss. So, kitorang gerak 1 kereta je. 

yg duduk sebelah pengantin tu roomate Izni dulu.
Masa ni jadi ayu lebih sikit dengan bunga2 atas kepala tu.. hehehe.. Flower girl sangat..Sponsored by Izni :D

Bridesmaid :- Dusty purple & Cream theme
Lepas dh habis majlis dekat rumah, sambung photoshoot dekat tepi pantai.. tapi bukan amek gmba laut.. amek gambar hutan2 sikit.. 

Tasya xde dalam gambar :(
Lepas habis je outdoor ni, kitorang pun balik ke Dara In. Rehat2. Malam tu keluar cari makanan sedap.. hemmoh hemmoh. Kitorang makan dekat kedai seafood bawah jambatan.. Memg sedap. Tapi kitorang lambat smpai.. Ikan pun dh nak hbs. Udang and sotong dh habis pon.. Tapi memang best. 

sebelum & selepas :)


21/2/2015 Bangun pagi2, breakfast dekat hmm (tak ingat nama restoran) area rmh izni jgk.. sedap. pg2 makan berat. Lepas habis breakfast, kitorang pergi kedai kek Simply Scrumptious, member QS dekat UiTM Shah Alam dulu. 

The Simply Scrumptious
Lepas tu bersurai, sebab Aten Lemon Tasya and Alia nk sambung short vacay diorang. Ke pulau perhentian! Kitorang pulak pergi pasar Bt 6. Shopping kopok lekor! :D

Begitulah cerita Wedding Compilation untuk post kali ni. Till next timeeee!

The End.